Wat is spiritualiteit en voor wie is spiritualiteit?

Spiritualiteit is een verzamelnaam voor alles wat met de geest, ofwel de ziel en spirit, te maken heeft. Het woord spiritualiteit wordt vaak verbonden aan het geestelijke welzijn van een persoon en de mate waarin iemand zijn geest wil verrijken of verruimen, maar het is in feite een paraplu waar vele betekenissen onder vallen. Spiritualiteit is van en voor iedereen. Bewust of onbewust is men hier dan ook dagelijks mee bezig.

Geestelijke vitaliteit

Een vitale geest zorgt voor balans in je leven. Sta je open voor je eigen gedachten of onderdruk je gedachten en eigenschappen die bij jou horen, sta je open voor andermans gedachten of veroordeel je een ander snel? Dit zijn voorbeelden vragen die te maken hebben met jouw spiritualiteit. Hoewel spiritualiteit vaak onder de categorie zweverig geplaatst wordt, gaat het eigenlijk om de vraag of je geest gezond en in balans is.

Spirituele overtuigingen

Voor sommigen gaat spiritualiteit verder en wordt het gezien als een levensstijl en een tool voor transformatie. Door focus op de geest en de aandacht naar binnen te richten terwijl je je bewust bent van het aardse, werk je aan heling en groei als spiritueel wezen. Een leven met spirituele overtuigingen brengt voor velen rust en balans. Na burn-out of stressgerelateerde klachten kan deze levensstijl zorgen voor een goede vitaliteit van de geest en een continu gevoel van vertrouwen. De geest wordt herkend, erkend en krijgt ruimte om te zijn.

Verruiming en verrijking van de geest

Spiritualiteit betekent voor anderen verruiming en verrijking van de geest. Je gaat op zoek naar een zogenoemde hogere macht, dit kan het universum zijn, een hoger bewustzijn in jezelf of een andere vorm van het ervaren van meer dan wat je zintuiglijk en op fysiek gebied wezenlijk ervaart. Bij deze vorm van spiritualiteit spreek je over geloven in het onzichtbare.

Verbinding en geestelijke balans

Spiritualiteit zorgt voor verbinding en een goede geestelijke balans. Het kan in deze zin daarom ook verwijzen naar een individueel alternatief voor een (klassieke) religieuze verbondenheid. Door op zoek te gaan naar een alternatieve bron om je innerlijke vitaliteit te voeden, vind je in deze vorm verbondenheid met jezelf en vervolgens met anderen.

Het samen zijn met jezelf en werken aan een vitale geest gebeurt vaak al onbewust. Je voelt je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zitten en besluit rust te nemen, hierdoor kalmeert je geest. Door het nemen van afstand van prikkels van buitenaf start je feitelijk met het maken van verbinding met jezelf en maak je ruimte om balans aan te brengen.

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit is dus een breed begrip en wordt door iedereen anders ingevuld. Er is niet één betekenis, maar het is een verzamelnaam voor vele betekenissen. Wil je bijvoorbeeld meer rust in je hoofd, balans in je emoties, ben je op zoek naar een hogere macht of wil je meer openstaan voor nieuwe gedachten? In al deze gevallen ben je met je geest aan het werk en beoefen je, bewust en onbewust, spiritualiteit uit.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *