Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe hardloopschoenen?

Waar moet je op letten bij het kopen van nieuwe hardloopschoenen?

Wil je gaan starten met hardlopen of ben je een enthousiaste hardloper en heb je nieuwe schoenen nodig? Lees dan hier alle ins en outs voor het kiezen van de perfecte schoen voor jou.

Hoe vindt je de juiste hardloopschoen?

Een standaard perfecte hardloopschoen bestaat niet, want iedere voet is uniek en tijdens het hardlopen is het van uiterst belang dat je schoenen de juiste demping, stabiliteit en pasvorm hebben. Vanuit de basis kies je in drie eenvoudige stappen de perfecte loopschoen voor jou en de basis is het laten opmeten van je voeten! Voordat je de juiste en perfecte loopschoen kan kiezen, moet je eerst bepaalde informatie over je voeten hebben.

Het opmeten van je voeten doe je bij een professional, zoals een orthopeet, een podoloog, een fysiotherapeut en bij de betere sportwinkels gespecialiseerd in hardlopen. Je gaat actief aan de slag op de hardloopband om het type demping te bepalen dat jouw voeten nodig hebben, je krijgt advies over de juiste pasvorm en welke stijl schoen jou de gewenste stabiliteit biedt.

Kies de juiste demping

De demping is van uitermate belang en wordt medebepaald op basis van je gewicht. Iedere keer als je jouw voet op de grond plaats tijdens het hardlopen, vangt de demping ongeveer drie maal jouw lichaamsgewicht op. Ben je zwaarder, dan heb je dus meer demping nodig. Het kan ook zijn dat jouw type voet meer schokdemping nodig heeft bij de voorvoet of bij je hielen. Slechte demping leidt sneller tot blessures en kan leiden tot blijvende schade aan onder meer je knie- en enkelgewrichten.

Kies een maatje groter

Tijdens het hardlopen zetten je voeten uit. Je wilt deze nooit beknellen of afknellen, daarom kies je altijd een maat groter. Ga hierbij uit van één centimeter tusse je langste teen en de voorkant van de schoen. Zo voorkom je dat je last krijgt van pijnlijke tenen en blaren op je voeten. Je voeten mogen niet loskomen van de binnenzool en je hielen moet goed omsloten zijn, zonder het aantrekken van de veters. Alleen aan de voorzijde buigt de schoen mee en heb je extra ruimte.

Je voelt direct of de pasvorm perfect is

Hardloopschoenen pas je bij voorkeur in de middag of avond, want dan zijn je voeten iets meer gezwollen en heel belangrijk bij het passen van de loopschoen is dat deze direct perfect aanvoelt. Voelt de schoen niet aangenaam, twijfel niet, want dit is niet de schoen voor jouw voet.

Pas beide schoenen met je hardloopsokken en eventueel steunzolenen. Loop een goed stuk om te ervaren of deze nergens, en aan geen van beide voeten, knellen of wrijven. Zitten ze overal goed? Dan mag je jezelf feliciteren, want je hebt de juiste schoen voor jouw voeten gevonden.

© Pexels.com

Welke hardloopschoen is perfect voor jou?

Er zijn vele merken, vormen en kleuren van hardloopschoenen, maar ga niet voor de uitstraling van de schoen. Kies voor duurzaam gezond lopen en zorg dat deze criteria bereikt worden:

  • Je voet is opgemeten door een professional
  • Je weet welk type demping je nodig hebt
  • Je kiest een maat groter dan je reguliere schoenmaat
  • De pasvorm voelt voor beide voeten perfect

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *