Zoveel schermtijd mag een kind per dag hebben!

In de huidige tijd is de televisie, tablet en telefoon haast niet meer weg te denken. Vaker dan je zou willen zit je naar een scherm te turen, zo ook onze kinderen. Voor de ontwikkeling van de kleintjes is het verstandig om de schermtijd te beperken. Maar hoeveel schermtijd mag een kind nu precies hebben?

Richtlijnen voor het bepalen van de hoeveelheid schermtijd

Aan hoeveel schermtijd een kind behoefte heeft, zal deels afhangen van de omstandigheden en de persoonlijkheid van het kind. Toch zijn er richtlijnen opgesteld, zodat het voor ouders makkelijker is om te bepalen hoe lang de kinderen per dag televisie mogen kijken of een spelletje mogen spelen. Volgens deze richtlijnen kan je de volgende tijden aanhouden:

  • Tot twee jaar: helemaal geen schermtijd.
  • Twee tot vier jaar: maximaal een half uur per dag.
  • Vier tot zes jaar: maximaal een uur, verdeeld over de dag.
  • Zes tot acht jaar: maximaal een uur, wederom verdeeld over de dag.
  • Acht tot tien jaar: maximaal een tot anderhalf uur per dag.
  • Tien tot twaalf jaar: maximaal twee uur per dag.
  • Ouder dan twaalf jaar: maximaal drie uur per dag.

Elk kind heeft zijn eigen behoeftes

Zoals eerder gezegd heeft het ene kind meer behoefte aan veel schermtijd, terwijl de ander er niet goed tegen kan. Het kan zijn dat kinderen van tv kijken erg overprikkeld raken, met als gevolg dat ze heel druk zijn en bijvoorbeeld moeilijk in slaap komen. Het is daarentegen ook mogelijk dat ze er juist heel sloom van worden. Daarom is het erg belangrijk om te kijken wat jouw kind aankan en je niet alleen maar te focussen op de richtlijnen. Tegenwoordig zijn er veel educatieve series en apps waar je voor kan kiezen. Zo laat je jouw kids op een verantwoorde manier genieten van hun schermtijd.

Creëer balans tussen schermtijd en andere activiteiten

Er zijn geen echte regels, alleen richtlijnen als het gaat om de schermtijd van kinderen. Wel wordt het aangeraden om baby’s en kindjes tot een leeftijd van twee jaar niet naar een televisie of tablet te laten kijken. Gedurende de eerste levensjaren ontwikkelen kinderen zich volop en kan schermtijd een negatieve invloed op ze hebben. Voor baby’s is het belangrijk dat ze spelenderwijs leren, bewegen en genoeg slapen. Wanneer je na de tweede verjaardag van jouw kind de schermtijd wil introduceren, kan je hier het beste goede afspraken over maken. Stel tijdslimieten in en ga geregeld wat leuks doen samen met jouw kind, om de schermtijd te compenseren.

Al met al is het niet heel makkelijk om te zeggen hoeveel een schermtijd een kind mag hebben. Je kan rekening houden met de richtlijnen per leeftijd, al is het belangrijker om te kijken naar de behoeftes van jouw kind. Je kan ervoor kiezen om de schermtijd goed te benutten door een educatieve serie op te zetten en ga daarnaast regelmatig leuke activiteiten ondernemen samen.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *