Drie Belgische kunstenaars wiens invloed op de kunstwereld zelfs nu nog zichtbaar is

Belgen hebben best wat uitvindingen op hun naam staan, van de saxofoon tot de anticonceptiepil. Maar ook in de kunstwereld hebben enkele Belgen doorheen de jaren centraal gestaan. Hun invloed kan zelfs nu nog in de kunstwereld worden gevoeld. Hieronder lees je over drie kunstenaars die met hun werk, de kunstwereld veranderden.

1. Pieter Breugel de Oude

Eigenlijk voelt het een beetje als valsspelen om Pieter Breugel op deze lijst te zetten. Hij is namelijk geboren en gestorven voordat België als land bestond, in de 16de eeuw. Toch wordt hij door velen als een Belgische meester beschouwd omdat hij geboren is in Breda maar lange tijd in Brussel leefde. Zijn werk behoorde tot de Noordelijke renaissance en heeft deze stijl ook beïnvloed. Breugel schilderde vooral landelijke taferelen van het dagelijkse boeren leven. Daarom betekent het woord ‘breugeliaans’ ook een vrolijk, bourgondisch tafereel. Breugel vind je vaak terug in de Belgische media, zoals in strips van Suske en Wiske.

2. René Magritte

Zelfs als de naam jou niet bekend in de oren klinkt, dan heb je vast al eens ‘ceci n’est pas une pipe’ gehoord. Dit is immers het bekendste kunstwerk van deze Belgische surrealist. René Magritte probeerde met zijn werk de grenzen van de realiteit op te zoeken, door normale objecten in bizarre situaties te plaatsen. Magritte inspireerde de surrealistische beweging in de kunst enorm en word gezien als een van de voorvaders van de kunstvormen die hieruit zijn ontstaan, zoals pop art, minimalisme en conceptuele kunst. Deze stijlen zijn zowat de meest populaire in onze moderne tijd. Er word nog veel naar René Magritte verwezen in boeken, films, series en zelfs tekenfilms voor kinderen. Bovendien vind je veel merchandise met een parodie op die bekende quote over een pijp!

3. Pierre Alechinsky

Pierre Alechinsky is een Belgische kunstenaar die geboren is in Schaarbeek tijdens de jaren 20. Zoals veel kunstenaars uit deze periode, was Alechinsky geïnspireerd door de tweede wereldoorlog en de gevolgen hiervan op ons land. Hij ging al snel naar Parijs, waar hij zich specialiseerde in grafisch ontwerp, grafische kunst en de Franse stijl gekend als Tachisme. Dit was een soort van abstracte kunst. Samen met een aantal mede kunstenaars richtte Pierre Alechinsky COBRA op. Deze avant-garde groep was actief van 1948 tot 1951. Zij creëerden werken met een maatschappijvisie die dus sterk politiek beïnvloed was, vooral door het Marxisme. Daardoor heeft deze groep een langdurig effect gehad op andere kunstenaars die politiek en actualiteit in hun kunst verwerkte, ook in het heden. Pierre Alechinsky maakt momenteel nog steeds kunst.

Dit zijn maar enkele van de Belgische kunstenaars die doorheen de geschiedenis een langdurige impact hebben gemaakt op de kunstwereld. Hen kunst en die van nog zoveel andere Belgen hangt in musea over de hele wereld, van Brussel tot New York. Niet zo slecht voor ons kleine landje dus!


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *