Alles wat je wilt weten over de pellet kachel
© Pexels.com

Met de stijgende energieprijzen gaan de meeste mensen op zoek naar duurzamere alternatieven om hun huis te verwarmen. Eén van de duurzamere alternatieven is de pellet kachel. Hiermee heb je de gezelligheid van een houtkachel, maar dan dus duurzamer.

De pellet kachel heeft verschillende voordelen:

  • De kachel maakt gebruik van moderne technologie. Je kan (afhankelijk van het model) met een thermostaat of afstandsbediening de warmte in huis regulieren. Sommige modellen kun je zelfs op afstand bedienen!!
  • De pellet kachel heeft een zeer hoog rendement. Dat wil zeggen dat verbranding in de kachel de brandstof heel goed gebruikt.
  • Een pellet kachel is relatief goedkoop in de aanschaf.
  • Omdat het rendement zeer hoog is, gebruik je minder hout dan bij de gewone houtkachel. Dat is dus goed voor het milieu én de portemonnee.
  • Een pellet kachel is CO2 neutraal, dus geen extra opwarming van de aarde.
  • De brandstof wordt gemaakt van restafval: goed tegen verspilling van hout.
  • Pellet kachels kunnen ruimtes tot 125 m2 verwarmen met een vermogen variërend van 5 tot 13 kW.
  • Een pellet kachel heeft detectiesystemen om brand te voorkomen. Ook kunnen pellets niet ontploffen in de kachel

Klinkt goed hé? Dus wil jij ook een pellet kachel, lees dan even verder. Zo krijg je alle informatie om ook deze duurzamere keuze te maken in verwarmen.

Wat zijn pellets?

Nu vraag je je natuurlijk af wat een pellet nou precies is. Verwar het niet met de pallet, het klinkt namelijk hetzelfde….maar is dat zeker niet. Een pallet is een houten (soms van kunststof) plateau, om goederen op op te slaan en/of te vervoeren.

Een pellet daarentegen is is een houtkorrel die bestaat uit (schoon!!) afvalhout, dat onder zeer hoge druk is samengeperst tot een buisvorm. Eigenlijk kan je een pellet maken van bijna ieder materiaal, maar wat je in de kachel gooit is de pellet van hout.

Let wel: je kunt ze niet in de traditionele houtkachel stoken, alleen in de pellet kachel!

© Pexels.com

Tot slot

Tot slot zijn er nog een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Zorg voor de installatie van een goede rookafvoer. Dit moet altijd een dubbele buis (met isolatielaag) zijn, vanwege de warmte die vrijkomt bij de verbranding.
  • Er zijn twee manieren om de rook af te voeren: via het dak, of via de gevel. Het meest veilig is om de rook af te voeren via het dak, maar het kan ook via de gevel. Dat laatste is goedkoper, maar minder veilig: bij tegenwind kan de rook naar terug naar binnen geblazen worden. Ook kunnen de buren last er last van hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *