Robots in de zorg? Dit is wat ze al kunnen!

Voor goede zorg aan ouderen en zieken is veel mankracht nodig. Terwijl er een tekort is aan zorgpersoneel, zijn er tegelijkertijd veel ontwikkelingen op het gebied van zorgrobots. Denk aan experimenten met robotdieren tegen eenzaamheid. Hoe staan deze ontwikkelingen ervoor en wat is er mogelijk voor wat betreft de inzet van robots voor zorgtaken?

Diverse soorten robots voor de zorg

De toepassing van robots in de zorg heeft als doel om het leven van patiënten, ouderen en zorgmedewerkers makkelijker en fijner te maken. In Japan zijn al honderdduizenden robots actief, terwijl in Europese landen de inzet veel kleiner is. We gaan er wel vanuit dat het gebruik van robots bij ons zal toenemen. Dit zijn de soorten robots die al ontwikkeld zijn voor de zorg:

  • robotkat: stimuleert de gebruiker om te knuffelen, te verzorgen en de fijne motoriek te verbeteren;
  • sociale robot: houdt mensen bezig, stimuleert het doen van activiteiten en communiceert met behulp van spraakherkenning;
  • beweegrobot: maakt bewegingen die ouderen volgen, waarna een therapeut de bewegingen corrigeert;
  • robotarm: brengt voedsel naar de mond van mensen die een arm- of handbeperking hebben;
  • robot voor huishoudelijke klusjes: model met armen dat helpt bij eenvoudige klusjes in de thuiszorg, zoals de was ophangen en afhalen;
  • robot voor de operatiekamer: helpt bij medische ingrepen en operaties;
  • robot voor ziekenhuizen: helpt bij het rondbrengen van medicijnen en maaltijden.

De eerste robots met zorgtaken

De eerste zorgrobots zijn met name bedacht om ouderen te helpen. Zo kan een robot een seintje geven als het tijd is voor het innemen van medicatie of iemand aansporen om beweging te nemen. Ook kan de robot een goede hulp vormen bij het trainen van het geheugen bij mensen met dementie. De vaardigheden van de robots zijn vervolgens uitgebreid en tegenwoordig geven ze ook fysieke ondersteuning door mensen uit bed te helpen of te helpen met eten.

De voordelen van robots

Een van de grote voordelen van zorgrobots is dat ze ouderen helpen om langer thuis te blijven wonen. Een oudere kan met behulp van de robot bijvoorbeeld in geval van nood een oproep doen naar familie of zorgverleners. Hiermee draagt de robot bij aan een groter gevoel van veiligheid. Activerende robots laten de gebruiker bovendien weten wat het dagprogramma is en kunnen op elk gewenst moment een boodschap doorgeven van een mantelzorger.

Er zijn ook robots die de gezondheid van de gebruiker in de gaten kunnen houden. Voor mensen met bijzondere ziektes, zoals epilepsie, of die vaak vallen, is een robot met een camera erg handig om minder afhankelijk te zijn van mantelzorgers.

De nadelen van robots

Het is duidelijk dat de aanwezigheid van robots veel praktische voordelen heeft. Ook nemen robots taken uit handen van het zorgpersoneel. Het grote nadeel van robots is echter dat ze niet in staat zijn om mee te leven met de gebruiker en geen luisterend oor bieden of troost geven. Ook complexere huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen of de wasmachine leeghalen, zijn nog te moeilijk voor robots. Maar de ontwikkelingen gaan door en de verwachting is dat robots een steeds grotere rol gaan spelen in zorginstellingen en bij mensen thuis.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *