Wat zijn de grootste knelpuntberoepen in de toekomst?

Een knelpuntberoep is een beroep waarbij er een belangrijk tekort aan arbeidskrachten bestaat. Dit kan komen door een kwantitatief tekort aan werkzoekenden voor dit beroep, een kwalitatief tekort aan juist opgeleide of ervaren werkzoekenden of een tekort vanwege specifieke arbeidsomstandigheden. In 2023 zijn er 234 beroepen die vallen in de categorie knelpuntberoep.

De drie grootste knelpuntberoepen in de toekomst

Er zijn drie belangrijke knelpuntberoepen die (ook) in de toekomst een groot tekort aan arbeidskrachten zullen hebben. Dit zijn de beroepen verpleegkundige, werfleider en technicus industriële installaties. Waarom hebben deze specifieke beroepen grote tekorten en wat is de voorspelling van beschikbare geschikte werkzoekenden voor deze knelpuntberoepen?

Verpleegkundigen

Al jaren voert het beroep verpleegkundigen de lijst met knelpuntberoepen aan en hier zal naar verwachting weinig verandering in komen in de toekomst. Het draait bij dit knelpuntberoep om vergrijzing. Het personeel in dit beroep dat actief is als verpleegkundige, zorgkundige of verzorgende vergrijst en stroomt uit, maar ook onze maatschappij vergrijst en heeft meer hulp van de beschikbare verpleegkundigen, zorgkundigen en verzorgenden nodig. Hierdoor ontstaat er een alsmaar groeiend kwantitatief tekort en blijft dit beroep naar verwachting nog lang in de toekomst nummer één op de lijst met grootste knelpuntberoepen.

Werfleider

De werfleider zorgt voor alle operationele en managementwerkzaamheden op de werf. Hij of zij overziet de volledige planning, bewaakt de kosten, geeft leiding aan het uitvoerend personeel, werkt onregelmatig en is volledig verdiept in de werf en wat er zich afspeelt op de werf. Voor dit beroep moet men een technische bachelor- of masteropleiding hebben en de breed uitlopende taken vragen om diepgaande technische kennis, financiële managementcapaciteiten en leidinggevende kwaliteiten. De oorzaken wat dit een knelpuntberoep maken, is het tekort aan kwalitatieve arbeidskrachten en specifieke arbeidsomstandigheden.

Het beroep werfleider staat op nummer twee van de meest gezochte arbeidskrachten. In de toekomst zal deze functie van belang blijven, maar zullen er nog minder gekwalificeerde arbeidskrachten zijn. Dit komt mede doordat gekwalificeerde werkzoekenden de voorkeur geven aan een baan tegen dezelfde vergoeding waar de werkstress en verantwoordelijkheid lager zijn en de werktijden regelmatig. Een werfleider moet immers altijd op de werf zijn als er activiteiten plaatsvinden.

Technicus industriële installaties

Het derde grootste knelpuntberoep is technicus industriële installaties. Dit beroep kampt met een enorm kwalitatief tekort voor het vinden van geschikte arbeidskrachten. In deze beroepssector is 18% van alle werkzoekenden ongeschoold of laaggeschoold, maar voor het uitvoeren van deze functie moet men in het bezit zijn van specifieke technische kennis.

Als technicus in deze functie onderhoud, herstel en installeer je industrieel en technologisch materieel. Hoewel je deze kennis via ervaring op kunt doen, moet je met de nodige attesten kunnen aantonen dat je over de juiste kennis beschikt en deze functie beheerst. De gevolgen bij fouten in de uitvoering van deze functie kunnen zeer groot zijn. Met een grootse campagne, inclusief werkgarantie, wordt door de beroepssector geprobeerd het aantal kwalitatieve werkzoekenden te verhogen, maar dit lijkt voor de (nabije) toekomst weinig tot geen verschil te maken en het knelpunt zal blijven.

Mogelijke oplossingen

Door de verwachting van blijvende krapte op de arbeidsmarkt zal de lijst van 234 knelpuntberoepen niet snel afnemen, maar door bij- en omscholing kunnen sommige beroepen in de toekomst van de juiste hoeveelheid aan kwalitatief personeel voorzien worden. Ook deeltijd en duobanen kunnen een oplossing bieden voor bepaalde beroepssectoren.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *